Lučke

Koper je zasijal v vsem svojem sijaju, svoja vrata je odprla Čudolandija

Kilometri utripajočih se svetlobnih verig, svetleči elementi z živalskimi motivi in pravljične figure različnih oblik ter umetniške svetlobne instalacije so del nove dekorativne mestne razsvetljave, ki je v Kopru zasijala v začetku novembra. Čudolandija je veliko več od klasičnih novoletnih luči, kakršnih smo bili v Kopru vajeni prejšnja leta oziroma kakršne bomo lahko videli v drugih bližnjih mestih. Tudi zato, ker bo dekorativna osvetlitev letos trajala dlje kot običajno in ne bo omejena zgolj na božično-novoletni čas.

Gre za povsem nov koncept osvetlitve mesta, ki je nadgradnja dosedanje okrasitve, s katero je koprska občina začela že lani in požela veliko zanimanja, letos pa bo, skupaj z bogatim spremljevalnim programom nedvomno poskrbela, da se bo pestra turistična sezona v Kopru nadaljevala tudi v jesenskih in zimskih mesecih. Obstoječim lučem, svetlobnim figuram in ostali dekoraciji se tako v tem letu pridružuje precej novih svetlobnih elementov, ki krasijo in smiselno povezujejo celotno mestno jedro.

Srce novoletne razsvetljave mestnega središča je na Ukmarjevem trgu, kjer so zasijali atraktivni svetleči motivi, kot so medvedek, snežak, kočija in drugi, ki pričarajo pravljično igrivo atmosfero.

V Hlavatyjevem parku pri tržnici je zaživel svetlobni živalski vrt z velikimi 3D živalskimi motivi, Carpacciov trg je obogatila svetleča oljka, osvetljena s kombinacijo hladno-toplih belih led svetil. Na novo je osvetljen tudi osrednji mestni trg, ki se je z nizanjem toplih in hladnih svetlobnih odtenkov odel v barve elegance, glamurja in prefinjenosti, utrdba Bastion ob severni obvoznici pa je dekorirana v obliki darila z rdečo svetlečo pentljo. Prav tako so v povsem novi luči – s tematskimi unikatnimi elementi – zasijala krožišča ob vstopu v mestno središče, medtem ko mestne ulice razsvetljujejo svetleče zvezdnato nebo in svetleče krogle.

A Čudolandija je še veliko več od fascinnatnih svetlobnih umetnin. Osrednjo zgodbo Čudolandije bodo v kratkem namreč nadgradile številne spremljevalne aktivnosti – od tematskih sejmov, drsališča, pestrega kulturnega in zabavnega programa, do programa za otroke, silvestrovanja in dodatne gostinske ponudbe, ki bo v naslednjih tednih obogatila dogajanje in živahen mestni utrip. Gre za aktivnosti, ki bodo poskrbele za čarobno vzdušje v mestu, hkrati pa bodo omogočale druženje občanov in obiskovalcev na prostem, s pogledom na bogato okrašeno mesto.

Z letošnjo veličastno umetniško okrasitvijo se Mestna občina Koper postavlja ob bok večjim evropskim mestom, ki živijo vse leto in na račun dekorativne osvetlitve beležijo povečan turistični obisk.

Koper je že danes prepoznavno turistično mesto, Čudolandija pa bo zagotovo prispevala k temu, da bo v naše čarobno mesto ob morju poleg številnih domačinov privabila še številne nove obiskovalce, tako iz Slovenije kot tudi širše.